“Där träd växer finns kärlek och liv”

Jane Atieno Omulu är 50 år och har 6 barn. Hon är med i en kvinnogrupp med 17 medlemar och hennes gård har 6 acres. Hon berättar att när de flyttade till gården fanns där ingenting.

-Det här stället var helt naket mer som en åker än ett fint hem.

Förr brukade det vara väldigt torrt i det här området och när regnet äntligen kom så blev det översvämningar säger hon. Tack vare träden har familjen inte längre problem med jorderosion.

-Förr kunde man inte ens gå här när det regnade allt bara flöt bort.

Jane har idag en plantskola som hon är mycket stolt över.

-Jag planterar många olika träd. Casuarina tex som ger skugga när det blir alltför varmt. Jag har också Accacia och Calliandra men mestadels Grevillea.

På gården har familjen också höns, 10 får och 2 mjölkkor.

-Nu förtiden ligger jag alltid steget före. För grävde och grävde jag på åkern men trots allt arbete jag la ner kom det aldrig något resultat. En av mina vänner gick med i kvinnogruppen och tyckte att jag skulle gå med jag också. Idag när min man ser på vår gård är han så stolt. Vi använder inte längre de gamla tekniker som han lärde mig utan jag har lärt honom allt nytt.

Idag använder Jane flera hållbara jordbruksmetoder på gården. Gödslar med kodynga, bygger terrasser för att undvika jorderosion, planterar träd och har en egen plantskola.

-Förr fanns här inget liv, nu sprudlar det om min gård. Förr kunde jag skörda ca 1 säck majs vilket motsvarar 90kg. Idag kan det bli nästan 900kg, berättar hon.

-Förr kämpande jag med att få ekonomin att gå runt. Idag är det en stor förändring. Förr åt vi oftast en måltid per dag, idag äter vi minst tre.

-De som är gladast över den nya gården är mina barn. De älskar sitt nya liv. Det växer mat överallt, klimatet är bättre och varje dag behöver inte vara en kamp. Vårt liv har förändrats på ett bra sätt. Förr hade vi ingenting och var alltid hungriga.

-Men jag kommer fortsätta arbeta hårt. Min nästa dröm är att ha en fiskodling så vi kan äta fisk varje dag.

-Mina grannar kommer ofta hit och handlar mina grönsaker för att de tycker att de är så fina.

Den största utmaningen är när det inte kommer något regn. Ett år kom det inget regn alls och saker torkade ut. Hela plantskolan vissnade. De försökte gräva hål för att spara vatten.

-Jag jobbar även som lärare på en primary school och brukar lära barnen hur viktigt det är med träd. Vi har planterat träd på skolan.

-Där jag växte upp fanns det inga träd eftersom folk högg ner dem. Varje gång jag hugger ner ett träd planterar jag minst fem nya. Om vi har en massa träd i framtiden så kommer de generationer som lever då att ha ett bra liv, om inte så kommer det vara värre än det är idag. Det kommer bli torka och maten kommer bli dyr. Människor kommer lida.

Kvinnogruppen har också startat upp en spar och lånegrupp.

-Jag sparar 100 KES/vecka och därför kunnat ta ett lån för att betala skolavgifter till mina barn.